Mrożenie szokowe

Dzięki istnieniu technologii, którą jest mrożenie szokowe, głęboko zamrożone dania mogą być transportowane na dalekie odległości bez utraty walorów smakowych i jakościowych. Zamrażanie szokowe polega na tym, że można bardzo szybko maksymalnie obniżyć temperaturę potrawy a potem przechowywać ją do czasu aż trafi do klienta, który podda ją obróbce technicznej. Od momentu zamrożenia aż do czasu, w którym danie trafi na czyjś stół może minąć kilkanaście miesięcy.

W tym okresie czasu danie można transportować w kontenerze mroźniczym w którekolwiek miejsce. Może spędzić miesiące w sklepowej zamrażarce i przez cały ten czas nie tylko i wyłącznie nadaje się do spożycia, ale smakuje tak, jak gdyby nie nigdy nie było mrożone. Dzięki temu, że istnieją komory szokowego mrożenia, możliwe jest przygo towywanie mrożonych warzyw. Warzywa zakupione w postaci mrożonej nie tracą wartości odżywczych i nie są gorsze w smaku od tych, które byłyby dopiero co zerwane w ogrodzie. Tożsamo jest z lodami. Poddanie tych deserów procesowi mrożenia szokowego daje możliwość na to, że zachowują swój kształt. Jeżeli mroziłyby się powoli, w tradycyjnej zamrażarce, nie zachowałyby swojej struktury i wyrazistego smaku. Dzięki technice szybkiego zamrażania nabywcy z Polski mogą cieszyć się smakiem ryb złowionych w wodach Atlantyku. Producenci ryb, poddają je mrożeniu zaraz po tym, jak zostaną oprawione i przeznaczają je do transportu w kontenerze z ujemną temperaturą. Jak widać, mrożenie szokowe daje możliwość cieszyć się wyjątkowym smakiem wielu dań, które nie byłyby tak szeroko dostępne w postaci niemrożonej.
Polecamy: komory szokowego mrożenia.